Aktuelt / Stenmagles nye tempel / Om hinduismen

Om hinduismen

Hinduismens helligste sted er templer det er næsten lige som vores kirke, templer kendes for at være guden eller gudernes hjem, hvor man ofrer og beder til guderne. Templer er ikke menighedens mødested, men kun stedet for det kosmiske møde mellem det enkelte menneske og guder. Mange templer begynder deres eksistens ved at man tilbeder en gud som menes at være til stede i et træ. Så stiller man gudestatuer op ved træets fod og tilbeder guderne ved hjælp af dem. Det vigtigste ved et hindutempel er ikke bygningen. Der behøver faktisk ikke at være nogen bygning. Det vigtigste er alteret. Et tempel er en bygning, et telt eller lignende, der indgår som en del af en religions helligdomme.

Hvad er templer? templer er gamle bygninger som er lavet til at hylde deres guder, og de spiser ris og frugter.

Et lokalt samfund, eller en gruppe mennesker der mødes.

Soltemplet i Konarak er den største hindutempel der nogensinde er bygget. I den ældre Indien var erotik ikke noget umoralsk eller på nogen måde som ild og vand med religionen. Kærlighed og erotik var et udtryk for livsglæde og frugtbarhed og passede derfor udmærket som dekoration på et tempel for solen.

Soltemplet i Orissa blev bygget på et ødet sted, templet blev bygget af store blokke af sten. Byg-geherren af templet var Maharaja Narasimha Deva, som også regerede over staten Orissa fra år 1238. Han startede med byggeriet af templet i år 1245 og på kun 13 år var det helt færdigt.

Templet er et symbol for hinduismen. Det spiller en bestemmende rolle i en hinduists liv. Templet bliver opsøgt af mennesker med symbolske og fysiske problemer. Når man opsøger et tempel, får man gjort sindet rent, når man har besøgt et tempel. Man vil være ren både fysisk og psykisk. Fx tænker man ikke på noget, som hvad vi skal have til aftensmad eller ham der har en flot skjorte på, den skal jeg også have, nej man tænker ikke på andet end at være afslappet.

I Indien, Sri Lanka, Malaysia, og lign. hinduistiske lande er der generelt mindst et tempel i hver by. Der er flere forskellige templer, der er små templer, og der er store templer, størrelsen har ingen betydning på hvem templet er bygget til bliver. Templer er bygget således at porten, eller indgangen til templet, vender mod øst. Det gør man fordi at solen står op i øst, og det skal symbolisere at guden skal se solen. Farver betyder rimelig meget i den hinduistiske tro. Inde i et tempel er der for det meste 5 forskellige farver der går igen, det er rød, hvid, gul, grøn og blå.

Rød Den røde farve symboliserer det aggressive. Rød spiller også en meget vigtig rolle, og den bliver ofte brugt til mange specielle fester fx bryllupper, festivals, når et barn bliver født osv. Man bruger også et rødt mærke på panden ved ceremonier og andre vigtige begivenheder. F.eks. bærer bruden en rød sari til et bryllup. Rød symboliserer Sakthi (tapperhed). Et rødt farvet tøj bæres af de guder, som er barmhjertige, modige, beskyttende, og som har styrke nok til at bekæmpe det onde. Derfor går den røde farve igen i templer, for at vise at man har brug for tapperhed i livet, og at liv ikke kun handler om afslappethed og glæde.

Orange farve symbolisere ilden og da det onde bliver brændt af ilden, så denne farve symboliserer også uskyld. Det viser også hellig afhold. Det er også farven på de hellige mænd og asketerne, der har forsaget verden. Det er også krigerkastens krigsfarve. Så det derfor man også bruger orange inde i et tempel, for at vise livet også handler om det onde.

Grøn symboliserer fred og lykke, og stabiliserer sindet. Farven påvirker øjnene positivt og kan vise naturens farve.

Gul symboliserer viden og læring, glæde, fred, meditation, kompetence og mental udvikling. Det er farven på. Vishnu, Krishna og Ganesha bærer alle gult tøj, og dere plads er også tit dækket med det gule.

Hvid symbolisere renheden og afslappethed er en blanding af 7 forskellige farver, og symboliserer derfor lidt af hver. Det symboliserer uskyld, renhed, fred og viden. Gudinden for visdom, Saraswa-ti, bærer hvidt tøj, og sidder i en hvid lotus. Nogle af de andre guder har også lidt hvidt på deres tøj. Det er derfor nogle templer i Sri Lanka er malet med hvis og rød, for vise fred ond aggressivhed kommer man til at komme forbi i sit liv.

Blå skaberen har givet meget af naturen en blå farve (himlen, oceanerne, søerne osv). De guder der har en blå farve repræsenterer mod, myndighed, stabilt sind, dyb karakter, og de er nogle der kan klare svære situationer. F.eks. er Rama og Krishna blålig i huden, da de beskyttede menneske-heden og bekæmpede det onde. 

Khajuraho's er en 1000 år gamle tempelsamling ved et ufatteligt held blev den bevaret midt i en fugtig skov.

Templernes enormt kunstneriske stenarbejde viser blandt andet et mængder af erotiske figurer, der spænder fra det forventede, det fantasierne, til det umulige. På trods af den kunstneriske værdi, fornærmede de intime scener nogle af de efterfølgende angribere, men stedets øde placering reddede templerne fra den ødelæggelse som mange andre samtidige templer led. Eks-tatisk, imponerende og tankevækkende. 

Swaminarayan Akshardham i New Delhi, som ligger i Indien, er blevet optaget i Guinness Rekordbog, som det største hindu-tempel i hele verden. Templet har et areal på 8000 kvadratmeter, og siden det blev åbnet i november 2005, har det haft 12 millioner besøgende.

Selve templet er cirka 100 meter langt og 96 meter bredt. Det ligger i midten af en stort samling, som er et vigtigt mål for hinduer og andre, der er interesserede i at opleve hinduismens kunst og kultur. Samlingen dækker et areal på 40 hektar – til sammenligning dækker Frederiksberg Have i København cirka 32 hektar.