Aktuelt / Sankthansfest
Båltale
 
til Stenmagle Bylaugs Sct. Hans Bål 2014,
v/Henning Højte Hansen
 

Jeg er meget glad for at få lov til at holde båltalen her i aften, og jeg er glad for et se alle jer, der er mødt op, på trods af at Sct. Hans er faldet på en mandag aften og Brasilien spiller forbold.

Når vi kikker os om her i byen må vi desværre sige, at vi siden sidste gang jeg holdt båltale, er blevet en skole fattigere, det gør det svært for børnefamilier, men også for dem der af en eller anden grund vil sælge.

Der er ikke nemt at sælge hus, fordi der er svært for unge købere at låne, der stilles i dag store krav til sikkerhed. I denne forbindelse er nyt for mig, at det også er svært for de ældre, som har lyst til at låne, til et nyt bad, et toilet eller lignende, tidligere var det, for os med den lange horisont, en selvfølge.
Fra statens side er hjælpen begrænset, efter regeringens mening kan Landdistrikts puljen benyttes til at rive de ”overskyende” huse ned, det er svært at se at dette kan være i udviklingens interesse.

Mange har mistet så meget på konjunkturerne, at det ikke økonomisk at sælge og flytte.

Hvad er der så af positive ting?

Der er ikke mange ”til salg” skilte her i byen, det er meget positivt, eller måske er det opgivet, skulle det være umuligt at få solgt og flytte herfra så er det heldigvis ikke det værste sted at havne.

Bylauget har igen opført en legeplads, denne gang ved siden af fattighuset. Det er i denne forbindelse meget tilfredsstillelse at en undersøgelse fra Sorø, af hvad der gør at unge ikke flytter til Sorø, siger at der mangler børnefaciliteter, (legepladser) ”godt scoret for Stenmagle Bylaug” der har været forudseende. Vi håber at rigtigt mange vil få glæde af den.

Skolen er solgt til en Termilsk religion, og skal være tempel, indvielsen har fundet sted. Måske er det herigennem at Stenmagle kommer på verdenskortet. Vi håber at få mere at vide, bor der iøvrigt medlemmer i Stenmagle?
 
Vi kan ikke her i dag undgå at tale om hekse og deres bekæmpelse, hvis det der skete i middelalderen skal overføres til i dag kan man spørge, hvem har gavn af forfølgelsen, - er det magthaverne?, det var jo dem som indførte heksejagten, i middelalderen, magthaverne var kirken der kunne være nogle gode økonomiske grunde, samtidig kunne man lukke munden på sine fjender og manipulere således at befolkningen følte sig enig.

Eksempel:
Det er sådan i dag, at når bakterier (MRSA cc 398, den multiresistente og farlige bakterie) har slået fire svage ældre mennesker ihjel, og at der samtidig dræbes ca. 250 i trafikken, mens utilsigtede hændelser på hospitaler slår 2500 ihjel pr år, er det så landbruget der skal gøres ansvarlig for bakterier i deres svinehold, af vores minister for fødevarer og landbrug som heksejæger. Det er nutidens heksejagt. Tallene har jeg fra dagspressen.

Er der en forbindelse mellem reaktionen i middelalderen og nu, under alle omstændigheder er det det ukendte og uvisse som påvirker os, i middelalderen, vejr og uforklarlig misvækst Okulte gerninger (heksekunst) og nu er det meget lignende, klima og bakterier udenfor vores kontrol. Det rammer os hårdt, hvis der er noget vi ikke har styr på.

Tak for i dag, så er vi klar til at tænde bålet.
I ønskes alle en hyggelig Sct. Hans aften.
Klik på billederne for at se dem større...
 
under båltalen
i telt
 
bål